Šípky

24. októbra 2022, starec07, Nezaradené

V jedno krásne októbrové nedeľné popoludnie sme sa vybrali s partnerkou na turistickú vychádzku do Jarovskej Bažantnice pri Bratislave. Táto bažantnica je jediná zachovaná baroková bažantnica v pôvodnom riešení. Bola výlučne založená na lov bažantov a to ešte v 18. storočí. Cieľ našej vychádzky bol starý murovaný most, ktorý sa nachádza v priestore bažantnice. Most kedysi viedol ponad rameno Dunaja. Toto rameno Dunaja však vyschlo, ale tento rozprávkový most sa tam zachoval do dnešných čias.

Tak si to so svojou partnerkou kráčame miernym turistickým krokom, smer bažantnica. Pred vstupom do bažantnice sme na kraji cesty uvideli pár kríkov divo rastúcich šípových ruží so šípkami. Rozhodli sme sa, že si ich trocha natrháme a doma usušíme. Začali sme ich na jednom kríku aj zbierať. Šípky boli však akési malé. Viem, že plody divo rastúcej šípovej ruže majú niekoľko desiatok variet. Preto sme sa rozhodli presunúť asi tak 20 metrov k väčšiemu kríku s väčšími šípkami. Uvideli sme, že na tomto kríku už oberá šípky pani neidentifikovateľného veku. Mohla mať od 30 do 50 rokov. Vedľa nej ležal veľký pes bez vôdzky. Moja partnerka pani slušne poprosila, či si aj mi môžeme naoberať šípky z kríka. Jej reakcia nás prekvapila. „Nie, teraz tu oberám ja a stráži ma môj pes, až dooberám tak potom môžete.“ Zarazilo nás to. Nechceli sme si však pokaziť krásny slnečný deň babieho leta a tak sme pokračovali k cieľu našej turistickej vychádzky. Most aj bažantnica boli nádherne. Balzam pre dušu.

Pri ceste späť som postrehol, že pani stále oberá šipky z toho kríka. Nedalo mi to a tak som sa jej slušne spýtal: „Pani ten krík je Vaše osobné vlastníctvo.“ Nie, znela jej odpoveď.: „Nechoďte k tomu psovi, lebo Vás pohryzie!“ Ako to povedala, tak pes sklopil svoj chvost medzi nohy a začal ním vrtieť a blížil sa ku mne. Poznám psov, to bol signál zo strany psa pre mňa, že nie je v dobrej nálade. Ustúpil som. Smutne sme sa pozreli s partnerkou na seba a pobrali sme sa domov.

p.s.

„Ľudia to sme na tom fakt až tak zle, že už aj divo rastúce šípky popri cestách si závidíme.“