Založ si blog

Perličky z referátu žiaka základnej školy

ČASŤ PRVÁ: HISTÓRIA

– Názov našej obce sa prvý krát objavuje v roku 1209, a to v darovacej listine, ktorou dal kráľ Ondrej 11. Tomášovi Svätojurskému zopár obcí. V roku 1290 tu bývali jeho sluhovia.

Keď bolo 18. storočie v polovici, Anton Grassalkovich kúpil Ivanku. Dal vybudovať niekoľko stavieb, medzi nimi aj poľovnícky letohrádok v štýle rokoka. Rokoko je slohový stupeň v neskorom období baroka. Tento majiteľ využíval kaštieľ aj barokový park ako miesto pre spoločenské udalosti. Aké, o tom sa literatúra nezmieňuje.
Na takú malú dedinku slušná história, však? A to ešte nie je všetko.

Až do roku 1841 ivanské panstvo patrilo Grassalkovichovcom, no po smrti posledného muža tohto rodu, Antona 3., ho odkúpil Michal Obrenovič. Ten bol srbským kniežaťom, a v Ivanke si zriadil vidiecke sídlo. S Ľudovítom Šťúrom sa spoznal v exile, a vďaka tomu prispel v 1848-om roku na zbrojenie dobrovoľníkov. Štúr mu za to štedro daroval svoju knihu „O národných povestiach a piesňach plemien slovenských“.

– Keď v roku 1916 Júlia zomrela, dostalo sa ivanské panstvo do rúk Karlovi Hunyadimu, ktorý ho daroval svojmu príbuznému, Filipovi Boss-Waldeck. Ten s chuťou vyrúbal naše krásne dubové lesy, ktoré boli severne od Ivanky.

ČASŤ DRUHÁ: KULTÚRA A OSOBNOSTI

Dychová hudba Ivanky pri Dunaji

Už vyše 100 rokov funguje dychová hudba, ktorá vystupuje pri kdejakých podujatiach. Bola založená v roku 1902 F. Bendekom. Obnovená bola v roku pána 1933 R. Zibalom, a veľmi úspešná bola aj pod J. Martinkovičom, keď sa im podarilo odohrať 212 koncertov, čo je viac ako priemerná folk-metalová skupina. 

ČASŤ TRETIA: KULTÚRNE PAMIATKY

Kaplnka Svätej Rozálie.

Je to rotunda s kupolovitou strechou a drobnou vežičkou, v ktorej spočíva medený zvon. V roku 1832 ju postavil neznámy umelec na pamiatku morovej epidémie. Je zasvätená sv. Rozálii. Epidémia skončila práve 4. septembra, čo je zhodou okolností deň sv. Rozálie.

Mohyla generála M. R. Štefánika

Miesto, kde pádom lietadla zahynul generál Milan Rastislav Štefánik. Miesto, kde sa zrútil označuje mohyla. Každoročne tu býva pietna spomienka na M. R. Štefánika, na ktorú musia chodiť aj úplne nevinní žiaci.

Zdroj: Internet, zo stránok „Referáty.“

Dobrovoľný poplatok

27.12.2022

Pri surfovaní na internete som naďabil na článok s nadpisom: „Bežkári odštartovali sezónu na Skalke: „Dobrovoľné vstupné zdraželo na dvojnásobok.“ V podstate celá téma tohto krátkeho článku sa týka úpravy bežkárskych tratí na Skalke pri Kremnici a v jej širšom okolí a dobrovoľného poplatku, ktorý sa vyberá za používanie tratí. Koľko zaplatíte Denný [...]

Nebo – Peklo

25.12.2022

Dnes som podal, na pošte dva listy. Podal som ich expres, 1. triedou, doporučene, a do vlastných rúk. Istota je istota. Adresa prvého „NEBO.“ Adresa druhého „PEKLO.“ Požiadal som predstavených, týchto inštitúcii, aby mi zaslali „ANAMNÉZU“ môjho života. Doručenie listov budem sledovať, na internete, na stránkach Slovenskej Pošty. Svoju spätnú adresu som neuviedol. [...]

Pamäť – nepamäť

22.12.2022

Sedí v hojdacom kresle. Premýšľa v hojdavom pohybe. Hojdá, hojdá, svoju pamäť. Tam a späť, hore a dolu, vpred a vzad. Pamäť mu uteká, nevie ju dobehnúť. Zabúda v prítomnosti. Budúcnosť má na dobro vymazanú, mýli si ju s prítomnosťou aj s minulosťou. Minulosť mu je jasná. Nik ho neokabáti. Slnko v okne na neho žmurká. Je šťastný. Na tvári sa mu mihol zabudnutý [...]

hlasovací preukaz

Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

19.03.2024 10:30

Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba.

Vladimir Putin, Moskva, Rusko

Útok na Volkova bol mrazivo účinný. Dokazuje návrat ruskej špionáže do studenej vojny

19.03.2024 10:25

Rusi do každej vojny vstúpili v zlom stave, potom ale postupne, vďaka vysokému počtu ľudí a nulovému rešpektu k ich strate, sa dostali do formy.

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

starec07

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 30
Celková čítanosť: 43263x
Priemerná čítanosť článkov: 1442x

Autor blogu

Kategórie